De risico's van Phishing in 2024: wat je moet weten

Phishing blijft een hardnekkige en groeiende dreiging, niet alleen voor particulieren, maar ook voor bedrijven in alle sectoren. In 2024 zien we dat phishing aanvallen steeds geavanceerder worden, mede door de inzet van kunstmatige intelligentie (AI) en andere geavanceerde technologieën. Laten we de belangrijkste risico's van phishing en hoe je je organisatie kunt beschermen eens nader bekijken.

featured image phishing

Verschillende vormen van phishing

Hackers worden steeds slimmer en blijven zich continue ontwikkelen om sneller bij organisaties binnen te komen. We zien diverse tactieken waarbij het steeds lastiger is om ze te herkennen. We hebben ze hieronder voor je op een rijtje gezet. 

1. Geavanceerde phishing technieken

Phishing aanvallen zijn niet langer eenvoudige e-mails met slecht geschreven teksten. Tegenwoordig gebruiken cybercriminelen AI om zeer overtuigende en gepersonaliseerde phishing berichten te creëren. Deze geautomatiseerde aanvallen kunnen gemakkelijk publieke gegevens analyseren en gebruiken om doelgerichte aanvallen uit te voeren, waardoor de kans toeneemt dat nietsvermoedende werknemers in de val lopen​.

Voorbeeld: Een AI-gegenereerde phishing e-mail, die lijkt op een bericht van de CEO, vraagt een medewerker om dringend vertrouwelijke informatie door te sturen.

2. Financiële gevolgen

Een geslaagde phishing aanval kan enorme financiële schade veroorzaken. Cybercriminelen kunnen toegang krijgen tot bankgegevens, frauduleuze betalingen uitvoeren of gevoelige informatie stelen die kan worden gebruikt voor identiteitsdiefstal en andere vormen van fraude. De directe en indirecte financiële gevolgen kunnen een bedrijf zwaar treffen​.

Voorbeeld: Een bedrijf wordt slachtoffer van een phishing aanval waarbij de aanvaller toegang krijgt tot de financiële systemen en een grote som geld overmaakt naar een offshore rekening.

3. Gegevensverlies

Gevoelige bedrijfsgegevens, zoals klantinformatie, financiële gegevens en strategische plannen, kunnen worden gestolen tijdens een phishing aanval. Dit kan leiden tot vertrouwensverlies bij klanten en partners, juridische problemen en aanzienlijke kosten voor het herstellen van de schade​.

Voorbeeld: Tijdens een phishing aanval worden de persoonlijke gegevens van duizenden klanten gestolen, wat leidt tot een groot datalek en verlies van klantvertrouwen.

4. Multi-Channel phishing aanvallen

Phishing aanvallen beperken zich niet meer alleen tot e-mails. Cybercriminelen maken ook gebruik van SMS (smishing), telefoongesprekken (vishing) en berichtenapps zoals Microsoft Teams en Slack om hun slachtoffers te bereiken. Deze multi-channel benadering maakt het voor bedrijven moeilijker om zich te verdedigen​.

Voorbeeld: Een medewerker ontvangt een dringende voicemail die beweert van de IT-afdeling te zijn en vraagt om inloggegevens om een zogenaamd probleem met hun account op te lossen, waarna de aanvaller toegang krijgt tot bedrijfsgevoelige informatie.

5. Impact op de leveranciersketen

Phishing aanvallen kunnen zich ook richten op zwakke schakels in de leveranciersketen van een bedrijf. Aanvallers kunnen zich voordoen als betrouwbare leveranciers om toegang te krijgen tot bedrijfsnetwerken en gevoelige gegevens. Dit benadrukt het belang van het evalueren en versterken van de beveiligingsmaatregelen bij alle partners en leveranciers​.

Voorbeeld: Een aanvaller doet zich voor als een vertrouwde leverancier, stuurt een vals factuurverzoek en krijgt daardoor toegang tot gevoelige gegevens van het bedrijf.

 

Hoe kun je je bedrijf beschermen?

Bewustwording en trainingen

Een van de meest effectieve manieren om phishing aanvallen tegen te gaan, is door het bewustzijn onder werknemers te vergroten. Regelmatige trainingen en simulaties kunnen medewerkers helpen phishing e-mails en andere vormen van aanvallen te herkennen en correct te reageren.

Technologische beveiligingsmaatregelen

Maak gebruik van geavanceerde beveiligingstechnologieën zoals multi-factor authenticatie, e-mailbeveiligingssystemen en AI-gedreven dreigingsdetectie. Deze tools kunnen helpen verdachte activiteiten snel te identificeren en te blokkeren.

Regelmatige beveiligingsaudits

Voer regelmatig beveiligingsaudits uit om potentiële kwetsbaarheden te identificeren en aan te pakken. Dit kan helpen om beveiligingslekken te dichten voordat cybercriminelen er misbruik van kunnen maken.

Beveiliging van de leveranciersketen

Zorg ervoor dat alle partners en leveranciers voldoen aan strikte beveiligingsprotocollen. Dit omvat het beoordelen van hun beveiligingspraktijken en het implementeren van overeenkomsten om gevoelige informatie te beschermen.

Door proactieve maatregelen te nemen en voortdurend op de hoogte te blijven van de nieuwste dreigingen, kunnen bedrijven zich beter beschermen tegen de groeiende dreiging van phishing aanvallen in 2024.


 

Ga nu aan de slag met Security awareness

Phishing-aanvallen blijven een serieuze bedreiging voor organisaties. IT-managers moeten actie ondernemen om hun organisaties te beschermen tegen deze aanvallen. Bij Hands on ICT bieden we een uitgekiende security awareness oplossing aan met behulp van Phished, specifiek ontworpen om medewerkers te helpen phishing-aanvallen te herkennen en te vermijden. Neem vandaag nog contact met ons op voor een demo van onze security awareness oplossing met Phished en ontdek hoe wij uw medewerkers kunnen helpen om veiliger en bewuster te werken. Voor meer informatie en een demo, bezoek onze security awareness pagina.

New call-to-action