De cloud is tegenwoordig niet meer weg te denken. Al een aantal jaren zijn clouddiensten populair. Het gebruik in clouddiensten neemt dan ook nog steeds toe. Het biedt een breed spectrum van ICT-diensten die via het internet worden geleverd, in plaats van het lokaal werken met (al) je data on-premises. Steeds meer organisaties zijn bekend met de cloud of zelfs expert in het beheer van de cloud. Echter, binnen de clouddiensten is er een relatief nieuwe variant verschenen: de distributed cloud. Deze nieuwe cloud-variant werd in 2020 al gerekend tot de top 10 strategische trends voor 2020. Ondanks dat deze trend nog niet binnen veel organisaties werd doorgevoerd, begint deze variant steeds meer terrein te winnen. In deze blog nemen we je daarom mee in wat je van de distributed cloud kunt verwachten.
Wat is distributed cloud?
Distributed cloud is een clouddienst die edge computing en multicloud samenbrengt in één uitgekiende ICT-omgeving.
Multicloud is een hybride cloud die is opgezet op basis van een slimme set van private en publieke clouddiensten. Bij edge computing wordt de data, geproduceerd door IoT-apparaten, verwerkt door het apparaat zelf of op een ander apparaat in de nabije omgeving.
Het is de distributie van openbare cloudservices die het mogelijk maakt om publieke clouddiensten naar verschillende locaties te brengen. Zowel naar je eigen datacenter als geconnecteerde apparaten aan de rand van je ICT-omgeving. Het breidt de infrastructuur van een public cloud uit naar het lokale datacenter van je organisatie. Dit zorgt ervoor dat jij je diensten uit de public cloud dichtbij tot je beschikking hebt.
Ofwel: distributed cloud is een omgeving waarin applicatiecomponenten worden geplaatst op geschikte geografisch verspreide locaties die weer zijn gekozen om aan de vereisten van de applicatie te voldoen.
De voordelen van distributed cloud
Het dichterbij brengen van clouddiensten en vooral het dichterbij brengen van data biedt grote voordelen. Dit zorgt ervoor dat eindgebruikers sneller toegang hebben tot data. Vooral latentie-gevoelige applicaties profiteren hiervan, zoals zwaarbelaste databases. Door middel van distributed cloud hebben cloudproviders de mogelijkheid om die lagere latentie mogelijk te maken en beter prestaties aan gebruikers te bieden.
Naast het voordeel dat de cloud dichter bij de data staat, kan bepaalde regelgeving er ook voor zorgen dat data niet naar bepaalde locaties mag worden gestuurd. Denk aan de EU-data regelgeving. Met distributed cloud houd je zelf grip op waar je data is opgeslagen.
Daarnaast heb je binnen deze cloudopzet meer controle op je beveiliging. Je kunt ervoor zorgen dat bepaalde data en processen binnen de private cloud of het datacenter van een onderneming blijven, waarmee een publieke cloud is geïntegreerd. Bovendien heb je met een distributed cloud een redundante omgeving, waardoor de kans op uitval van je productie of bedrijfsvoering wordt gereduceerd.
Verwachtingen voor de toekomst
De trend distributed cloud is te verdelen in twee aparte ontwikkelingen. Enerzijds zullen in de toekomst, data en applicaties van bedrijven steeds meer worden verspreid door de voordelen die hierboven al voorbijkwamen (dichter bij locatie, beveiliging, regelgeving en redundantie). Anderzijds zal multicloud een steeds grotere rol gaan spelen. Hoe dan ook, de inrichting en de ontwikkeling van de cloud (in welke vorm dan ook) zal een flinke vaart krijgen in de komende jaren.
Momenteel bevindt pas 10% van de data zich buiten traditionele datacenters. Naar verwachting zal het nog enkele jaren duren voordat distributed cloud werkelijk op grote schaal gebruikt gaat worden. Wanneer edge computing en het decentraliseren van opslag binnen organisaties gebruikelijker wordt, zal de toepassing van distributed cloud pas gaan toenemen.
Download het trendrapport 2023
Ben je benieuwd naar de 5 andere belangrijke technologische trends & ontwikkelingen voor volgend jaar? Download dan ons ICT-trendrapport 2023 waarin we je meenemen in onze visie voor de trends van 2023. Een overzicht van alle trendblogs vind je hier.