Regelmatig lees of hoor je de verhalen over productiefaciliteiten die tot stilstand komen door een cyberattack of andere oorzaken. In sommige gevallen heeft het bedrijf het goed geregeld en zijn ze binnen no-time weer in de lucht. Vaak is dat doordat ze naast hun on-premise ICT-structuur een cloudomgeving hebben om op terug te vallen. Maar in veel gevallen is het niet op orde en ervaart het bedrijf een te lange downtime met vaak desastreuze gevolgen. Hoe kun je voorkomen dat jouw bedrijf lange downtime ervaart en hoe zorg je ervoor dat, als het gebeurt, je razendsnel weer draaiende bent? Je leest het in deze blog.
De machines draaien op volle toeren en de productie ligt op schema. Kortom; alles loopt op rolletjes. Totdat er ineens een storing plaatsvindt, en nog één, en nog één. Voordat je het weet ligt de hele productiefaciliteit eruit en staat alles stil. Je raakt achter op schema en de achterstand loopt alsmaar verder op. En dan kom je erachter: de machines krijgen geen data als input en de hele ICT-omgeving ligt eruit.
Het is de nachtmerrie voor ieder bedrijf in de maakindustrie. Maar het kan een realistisch scenario zijn als je niet de juiste maatregelen hebt getroffen om downtime te voorkomen of deze snel op te kunnen lossen. Alles draait goed totdat het dat ineens niet meer doet, dat is nu eenmaal hoe het vaak gaat.
Door lange afschrijvingsperiodes en hoge investeringskosten, schaf je niet zomaar nieuwe machines aan. Vaak zijn een deel van de machines daardoor verouderd, draaien op oudere versies van Windows en veroorzaken daardoor een veiligheidsrisico. Verouderde versies van Windows (of andere besturingssystemen) zijn slecht beveiligd en daardoor vatbaar voor aanvallen van buitenaf. Een hacker heeft het daardoor binnen no-time voor elkaar om binnen te dringen en gevoelige data buit te maken of erger nog: de hele productie plat te leggen.
Je ICT-omgeving is zo veilig als je zwakste schakel dus dat betekent dat de basis van je hele productiefaciliteit hierdoor een verhoogd risico loopt. Wanneer er geen solide ICT-structuur in place is (met een fatsoenlijke backup om op terug te vallen als zo’n scenario zich voordoet) kan zo’n aanval enorme verliezen tot gevolg hebben door een onnodig lange downtime.
Daarom is het van groot belang om van te voren vast te leggen binnen hoeveel tijd de productie weer op gang moet zijn en de hoeveelheid verlies van data acceptabel is. Dit heet de recovery time objective (RTO) en recovery point objective (RPO). Samen vormen ze het belangrijkste onderdeel van het disaster recovery plan. Naast het hebben van een solide ICT-omgeving die voldoet aan de juiste veiligheidsgraad, zorgt het hebben van een fatsoenlijk disaster recovery plan ervoor dat de schade te overzien blijft.
Maar hoe voorkom je het eerder beschreven horrorscenario? Met een backup van de ICT-omgeving die zo kort mogelijk geleden is en zo dicht mogelijk bij de productiefaciliteit opgeslagen staat. Op die manier verlies je zo min mogelijk data wanneer in geval van downtime terugvalt op een backup.
Vroeger had je een server waarop af en toe een backup gemaakt werd en moest je alles opnieuw installeren. Tegenwoordig is het mogelijk om ‘snapshots’ van de volledige ICT-omgeving (inclusief de programma’s en data) te maken en deze in zijn volledigheid terug te zetten in geval van downtime. Dan staat alles in een oogwenk weer terug en kun je verder draaien alsof er nooit iets gebeurd is.
Met onder andere een schaduw kopie in Azure van Microsoft realiseer je dit. Er wordt een volledige backup omgeving gerealiseerd in de cloud en deze staat in Nederlandse datacenters van Microsoft. Hierdoor voldoe je aan de veiligheidseisen van data opslag en heb je de snelste recovery time doordat de data dichtbij de productiefaciliteit staat. Het moderne datacenter noemen wij dat.
Bij Hands on ICT bieden we zelfs de mogelijkheid om naast een backup in Azure, nog uit te kunnen wijken naar andere cloud omgevingen. Multi Tenant Cloud noemen we dat. Dan kun je zelfs in het geval dat Microsoft downtime ervaart, nog uitwijken naar een derde partij.
Met een goed data recovery plan en een backup ICT-omgeving in de cloud kunnen we zorgen dat je zo weer live bent in geval van downtime. Maar liever nog voorkom je downtime helemaal. Daarbij speelt veiligheid de belangrijkste rol. Denk dan aan tijdige updates, 2FA, goede antivirus software én training van personeel. Zo zorg je ervoor dat het horrorscenario van downtime helemaal voorkomen kan worden.
Wil je je verder verdiepen in het moderne datacenter en hoe we dit bij Hands on ICT aanpakken? Download onze whitepaper: "Het moderne datacenter, de accelerator voor jouw maakbedrijf" over dit thema!