Grip op ICT-beveiliging in de financiële dienstverlening: waar begin je?

In het huidige digitale tijdperk is het belangrijker dan ooit dat bedrijven hun ICT-beveiliging goed op orde hebben. Financiële dienstverleners vormen hierop geen uitzondering, zij lopen zelfs een bijzonder groot risico. Niet alleen verwerken ze grote hoeveelheden gevoelige gegevens, ze bieden ook steeds vaker hun diensten digitaal aan. Bovendien zorgen fusies en overnames ervoor dat financiële dienstverleners grip verliezen op het vervlochten ICT-landschap. Maar waar begin je als het gaat om het verbeteren van digitale beveiliging?  

ICT-beveiliging: waar sta je nu? 

Maak om te beginnen de balans op van waar je nu staat. Dit is een belangrijk onderdeel, omdat het je helpt de basis op orde te krijgen en de juiste maatregelen te treffen. Bedenk eerst welke gegevens binnen de organisatie van grote waarde zijn en afgeschermd moeten worden van de buitenwereld. Een goede beveiliging van persoonsgegevens is via wet- en regelgeving een vereiste, maar je wilt niet dat ook andere data in handen komt van de verkeerde personen. Leg vast welke gegevens je allemaal verwerkt en hoe gevoelig of waardevol die zijn.  

De volgende stap is het identificeren van de systemen, applicaties en netwerken waarin die gegevens zich bevinden. Het doel van dit proces is het vaststellen van welke informatie waar is opgeslagen en wie toegang heeft tot die gegevens. Veel financiële dienstverleners zijn onaangenaam verrast door de hoeveelheid data die buiten de beveiligde ICT-omgeving wordt gebruikt of opgeslagen. Met deze blauwdruk van je data en de locatie ervan kun je aan de slag om een stevige basis te leggen voor je ICT-beveiliging. 

De basisbeveiliging op orde krijgen 

Wat zijn de consequenties als bepaalde data op straat terechtkomt? Wanneer je eenmaal weet welke data de organisatie allemaal verwerkt en waar die gegevens zich bevinden, wordt het gemakkelijker om te beslissen welke beveiligingsmaatregelen je moet nemen. In deze stap ga je de digitale beveiliging verbeteren en daar zijn vele mogelijkheden voor, zoals: 

  • Het inrichten van digitale werkplekken om goed beveiligd en online te kunnen werken, of dat nu thuis of op kantoor is.
  • Ervoor zorgen dat bedrijfsgegevens beschermd blijven op zowel zakelijke als persoonlijke apparaten met mobile device management (MDM) en mobile application management (MAM) van Microsoft Intune. 
  • Het instellen van multifactorauthenticatie (MFA) om accounts beter te beveiligen om gegevens te beschermen. Inloggen gebeurt dan in meerdere stappen, bijvoorbeeld met een wachtwoord en authenticatie-app. 
  • Regelmatig een back-up maken van bedrijfskritische data. Dat kan digitaal, maar ook fysiek. Zo waarborg je bedrijfscontinuïteit, bijvoorbeeld in het geval van een ransomware-aanval. 

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van beveiligingsmaatregelen die je kunt treffen. Bekijk samen met de ICT-afdeling of een ICT-partner wat er nodig is om de basis op orde te krijgen. 

Digitale beveiliging blijft topprioriteit 

Aangezien de financiële sector een aantrekkelijk doelwit is voor cybercriminelen, is het belangrijk om ICT-beveiliging serieus te nemen. Anders loop je het risico vertrouwelijke gegevens te verliezen. Wanneer je op basis van de waarde van je data de juiste beveiligingsmaatregelen hebt getroffen, is het essentieel om dat beveiligingsniveau vast te houden. Dat kan voor een ICT-afdeling een tijdrovende klus zijn, naast alle andere werkzaamheden. Een ICT-partner kan je hierbij helpen, door de ICT-omgeving 24/7 te monitoren, updates uit te voeren en door regelmatig technieken, processen en medewerkers te testen. Door (een deel van) cybersecurity uit te besteden, houd je grip op de digitale beveiliging van persoonlijke gegevens en waardevolle bedrijfsdata. 

Wil je verder lezen over waar je als financieel dienstverlener allemaal rekening mee moet houden bij het inrichten van je ICT-omgeving? Download dan onze whitepaper 'Het belang van een veilige en toekomstbestendige ICT-omgeving voor financiële dienstverleners'

Wil je meer weten over ICT-oplossingen voor de zakelijke dienstverlening? Kijk dan op onze branchepagina voor meer informatie of neem hier contact op met onze sales consultants voor zakelijke dienstverlening.  

Whitepaper financiële dienstverleners