In een snel veranderende zakelijke omgeving worden de eisen aan IT-investeringen steeds complexer. Zo zien we dat bedrijven de komende jaren hun budget op een andere manier gaan inzetten. Naast dat IT-budgetten de komende periode sterk groeien, zoeken bedrijven ook steeds meer naar een voorspelbaarheid in kosten en flexibiliteit. In dit trendblog gaan we dieper in op deze opkomende trends rondom IT-uitgaven.
We zien steeds vaker dat het IT-budget en de begroting voor IT op een andere manier benaderd wordt. Waar eerder de vraag werd gesteld ‘wat hebben we nodig?’ zien we in de gehele markt een verschuiving naar ‘wat als we niet investeren?’. Een mooi voorbeeld hiervan is het securitybeleid. Ja, het kost vaak een hoop geld om de security van je organisatie naar een hoger niveau te tillen. Maar wat als je deze investering niet aan de voorkant doet. Hoeveel kost het je onderneming als je gehackt wordt en je productie meer dan een week stilligt. Meestal zijn deze kosten hoger dan de IT-investering op voorhand.
Of denk aan het wel of niet investeren in AI. Mis je de boot als organisatie als het gaat om snelheid en innovatie als je hier nu geen geld in stopt? We zien dat IT-managers daardoor steeds meer met een andere pet naar hun begroting kijken.
Bedrijven willen meer stabiliteit in hun geldstromen. Of dat nu betekent dat ze technologie gebruiken om kostenbesparingen te realiseren of door technologie op zo’n manier te implementeren waardoor er een voorspelbare geldstroom van betalingen is.
Voorspelbaarheid in geldstromen wordt een cruciale factor bij het bepalen van de waarde van IT-investeringen. Eenmalige grote investeringen binnen IT trekken een zware wissel op budgetten en besteedbaarheid. Er wordt steeds meer gezocht naar kostenspreiding en voorspelbaarheid. Dit zie je concreet terug in de stijging van het aantal leaseoplossingen zoals het leasen van hardware voor al je users. Of het inkopen van beheer gebaseerd op het aantal medewerkers. Zo weet je exact per maand wat je kosten zijn.
Naar verwachting zal de IT-uitgaven voor software- en IT-services in 2024 stijgen met liefst 8% ten opzichte van 2023. De wereldwijde uitgaven zullen oplopen naar een totale uitgaven van 5.1 biljoen dollar.
Deze stijging is voornamelijk gedreven door uitgaven aan de cloud. Volgens de Gartner Forecast zullen de wereldwijde uitgaven aan publieke cloudservices naar verwachting met 20,4% toenemen in 2024. En net als in 2023 zal de groei worden aangedreven door een combinatie van prijsstijgingen van cloudleveranciers en een toename van het gebruik. Terwijl de inflatie voor zowel consumenten als bedrijven in 2022 en 2023 een rol speelde op de markt voor hardware, zal de uitgaven aan hardware in 2024 langzaam beginnen te herstellen, met een groei van 4,8%.
CIO’s of IT-managers zijn moe van al het veranderen en twijfelen daardoor om geld te besteden aan nieuwe grote IT-projecten. Dit betekent dat een deel van het geld dat in 2023 voor IT was gereserveerd, nu naar 2024 wordt geschoven, en dit zal waarschijnlijk zo doorgaan tot 2025.
Bedrijven richten zich nu meer op kostenbesparing, efficiëntie en automatisering, en ze zijn terughoudender met langlopende IT-projecten waarvan de opbrengsten pas later zichtbaar worden.
IT-managers hechten steeds meer waarde aan flexibiliteit op gebied van IT-uitgaven. De toekomst van IT-infrastructuur is samen te vatten in wendbaarheid en schaalbaarheid. Verouderde systemen zullen plaatsmaken voor flexibele hybride cloudomgevingen, waarbij bedrijven gebruikmaken van gevirtualiseerde en onderling verbonden systemen om aan de snel veranderende eisen te voldoen. Softwarelicenties worden vervangen door op aanvraag beschikbare oplossingen die nauwkeurig zijn afgestemd op de behoeften van het bedrijf.
Heb je advies nodig bij het opzetten van je ICT-budget of wil je sparren over de juiste inzet van budget voor jouw organisatie? Neem dan contact op met ons. Onze professionals zijn dagelijks bezig hun kennis en kunde op peil te houden zodat wij je organisatie kunnen voorzien van de juiste ICT-adviezen en hoogwaardige diensten. Of wil je meer weten over het uitbesteden van ICT-werkzaamheden? Lees hier meer over de voordelen.