Op 18 oktober 2023 is de zelf-evaluatie NIS2 gelanceerd, die is gemaakt door de betrokken ministers en toezichthouders van de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI). Wie de zelf-evaluatie invult, weet of zijn organisatie onder de NIS2-richtlijn valt. In dit blog geven we meer informatie over NIS2 en waarom het slim is om nu alvast voor te sorteren op deze aankomende richtlijn.
NIS2 staat voor Network and Information Systems Security Directive en heeft als doel de digitale beveiliging te verbeteren en de impact van cyberincidenten te verminderen. Deze richtlijn beïnvloedt organisaties in verschillende sectoren en is bedoeld om de digitale infrastructuur in Europa te beschermen.
De NIS2-richtlijn moet eind 2024 zijn vertaald naar nationale wetgeving, die dan gaat gelden voor alle organisaties die volgens de richtlijn gezien worden als ‘essentieel’ of ‘belangrijk.’ Dat betekent dat deze organisaties nog een jaar de tijd hebben om zich voor te bereiden op de verplichtingen van de aankomende wetgeving. Vandaar dat de Raad voor Digitale Infrastructuur de zelf-evaluatie heeft ontwikkeld, zodat organisaties nu al kunnen inschatten of zij straks ook aan de wet moeten voldoen. Deze zelfevaluatie bevat gedetailleerde vragen om je te helpen bepalen of je organisatie onder de richtlijn valt.
De richtlijnen/regelgeving rondom NIS2 zijn nog niet helemaal helder. De Europese Commissie heeft een voorstel ingediend om de voormalige NIS-richtlijn te vervangen door een nieuwe NIS2. Deze NIS2 is echter nog niet volledig door het besluitvormingsproces gegaan. Blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen met betrekking tot de NIS2-richtlijn door regelmatig onze blogs in de gaten te houden.
Als je meer wilt weten over dit onderwerp, kun je ons eerdere blog "Strengere eisen aan cybersecurity met NIS2" raadplegen voor aanvullende informatie.
Wij begrijpen dat het voor de meeste organisaties een enorme stap is om je voor te bereiden op NIS2. Daar ondersteunen we je natuurlijk graag bij. Met onze YourSecurity dienst bieden we een scala aan diensten en producten die ervoor zorgen dat je altijd en overal veilig aan het werk bent en dat je waardevolle bedrijfsdata goed geborgd is. Zo sorteer je alvast voor op de aankomende regelgeving én bescherm je je organisatie beter tegen cybercrime. We starten vaak met een Security Vulnerability Scan om de huidige situatie in kaart te brengen en komen vervolgens met een advies met bijbehorende acties om jouw IT-security naar een hoger plan te tillen.
Wil je meer informatie over YourSecurity en de bijbehorende scan lees dan deze brochure. Of neem direct contact met ons op via T. (0)88-181 1300 of info@handsonict.nl.